›› Home ›› Vragen-en-tussenkomsten ›› Thema

Parking Hof van Beroep (Koophandelsplein)

19 mei 2020

Schepen Watteeuw heeft recent op zijn sociale media aangegeven dat de ruimte voor het oud justitiepaleis aan het Koophandelsplein (tot op heden gebruikt als privé parking door Justitie voor personeel) een betere bestemming zou kunnen krijgen. Wat extra openbaar groen op een fantastische locatie in het hart van de stad, een parkje, een ontspanningsplek: de mogelijkheden zijn legio.

In het verleden zijn hierover vanuit de stadal vaker gesprekken aangeknoopt met de Regie der Gebouwen (het is al langer dan vandaag een doorn in het oog) doch zonder resultaat 

Vanuit onze fractie heeft het college de volledige steun in dit dossier: met drie ondergrondse parkeergarages in de buurt kan deze plek enorm worden opgewaardeerd  in vergelijking met de huidige toestand. De parkeerplaatsen zijn ten andere niet toegankelijk voor het publiek en dit is aldus een te verregaande privatisering van het openbaar domein op dergelijke locatie.

 Het zou mooi zijn moesten we dit kunnen combineren met de definitieve inrichting van de knip aan het Koophandelsplein. Dit zal, zo gaf schepen Watteeuw, eerder mee als antwoord op een vraag van mij, gebeuren tussen 2022 en 2024. Zo kan er een hele nieuwe dynamiek ontstaan. Dit geeft de stad dus wel wat tijd in dit dossier, al moeten we er nu met bekwame spoed achteraan.

Ik vroeg de schepen bevoegd voor Openbaar Groen wat haar visie is in dit dossier, of zij mogelijkheden ziet inzake openbaar groen op deze plek, en of het college dit gecoördineerd zal aanbrengen bij de bevoegde overheid.

Het antwoord luidde als volgt:

Geacht raadslid,

In antwoord op uw bovenvermelde schriftelijke vraag kan ik u het volgende melden.

Het domein binnen het hekwerk van het Koophandelsplein zou inderdaad een heel mooie publiek toegankelijke groene zone kunnen worden. We zouden dit graag zien gebeuren en zullen dan ook zeer constructief meewerken aan alle opportuniteiten die zich hier aanbieden.
Het gebied is op heden echter geen openbaar domein, maar een private parking in eigendom van de federale overheid. We vernemen dat de Regie der Gebouwen werkt aan een restauratiedossier voor het oude Justitiepaleis, wat betekent dat het beoogde domein, het voorplein, in dat geval zeer waarschijnlijk enkele jaren als een werfzone zal functioneren. Maar ten gepaste tijde zullen we zeker het gesprek ten gronde hierover voeren vanuit de stad met de Federale Overheid.