Plaatsen van trottoirpalen Kortedagsteeg

8 oktober 2019

Ongeveer een jaar geleden werd de bekende Juwelier Bouverne in de Kortedagsteeg slachtoffer van een inbraak met een verstevigde wagen.

De daders maakten gebruik van een stootram en blokken waardoor de daders met hun voertuig vrij makkelijk op de stoep kon rijden.

De zaakvoerders zijn al enkele jaren vragende partij voor trottoirpalen om op die manier te vermijden dat bestuurders kunnen manoeuvreren op het voetpad. Hierop is tot op heden niet ingegaan.

Samen met de zaakvoerders stel ik vast dat er in de binnenstad recent heel wat groene trottoirpalen zijn bijgekomen.

Daarom vroeg ik aan bevoegd schepen Filip Watteeuw of het mogelijk zou zijn om voor de deze zaak palen te plaatsen, en wat het beleid is van Stad Gent inzake dergelijke palen aan/rond inbraakgevoelige handelszaken.

Ik mocht van schepen Watteeuw het volgende antwoord ontvangen:

Geachte mevrouw D’Hose,

De Kortedagsteeg werd met het circulatieplan een autovrij gebied. Dat gebeurde om meer ruimte te creëren voor de voetgangers en fietsers. Sinds het circulatieplan is het autoverkeer er ook heel sterk verminderd.

Binnen het autovrij gebied worden extra obstakels voor voetgangers zoveel mogelijk vermeden. In de Langemunt, Koestraat of de Veldstraat (met een breder profiel) staan er omwille van die reden namelijk ook (bijna) geen paaltjes.

Vanuit mobiliteitsoogpunt is er ook geen aanleiding om op dit moment in de Kortedagsteeg extra palen te plaatsen. De vraag naar extra beveiligingsmaatregelen voor handelszaken is er een die niet vanuit een openbare dienstverlening kan worden beantwoord. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.