Elektrische deelsteps

18 april 2019

De Stad Oostende start met een nieuw initiatief inzake slim vervoer, met name elektrische deelsteps. 

Een elektrische deelstep is een ideaal vervoersmiddel voor korte afstanden. Na Brussel, waar dit enige tijd geleden is geïntroduceerd, stapt ook Oostende dus mee in dit verhaal. In Oostende zal men vanaf de maand mei 500 van dergelijke steps inzetten waarbij het bestuur mikt op een klantvriendelijk systeem met meerdere aanbieders via een app.

Tijdens de gemeenteraad van 23 april vroeg ik aan schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw, Filip Watteeuw hoe deze hier tegenover staat en of er mogelijkheden zijn om een dergelijke vorm van deelmobiliteit ook in Gent uit te testen.

Het antwoord van schepen Watteeuw:

Op dit moment zijn er geen concrete plannen om elektrische deelsteps op het Gentse openbaar domein op te starten.

Binnenkort verwelkomen we wel de eerste free floating deelfietsen in Gent. We wachten graag af hoe de komst van de free floating deelfietsen verloopt. U haalde zelf aan dat daar problemen kunnen zijn. We houden uiteraard wel in het oog hoe het gebruik van elektrische deelsteps zich in steden zoals Oostende, Antwerpen of Roeselare ontwikkelt, met de bedoeling om dit goed te omkaderen.

Bij freefloating deelfietsen hebben we er zeer bewust voor gekozen om niet zomaar in te gaan op elke aanbieder, maar hebben we een duidelijk kader ontwikkeld met verwachtingen en richtlijnen voor de aanbieders. We merken nu al met wat er gebeurt met deelfietsen en deelsteps in andere steden dat zo’n kader nodig is, en dat we zeer omzichtig moeten omspringen met het toelaten van dergelijke spelers om onnodige overlast te vermijden.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.