Fietsenstalling Sint-Michielshelling

25 januari 2013

Begin november werd de fietsenstalling onder de Sint-Michielsbrug geopend. Fietsers kunnen er dagelijks hun fiets stallen van 7 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts. In het weekend zelfs tot 3 uur. Deze fietsenstalling wordt bewaakt en is gratis.

Nu deze fietsenstalling ongeveer 3 maand open is, had ik graag volgende gegevens opgevraagd:
 

  • Hoeveel fietsen kunnen er in deze parking gestald worden?
  • Hoeveel bedraagt de kostprijs voor de uitbating en bewaking van deze fietsenstalling (cijfer op jaarbasis)?
  • Wat is de gemiddelde bezettingsgraad van deze fietsenstalling sinds de opening tot nu?
  • Is er een verschil in bezettingsgraad merkbaar tijdens drukke periodes (bijv. koopzondagen, start koopjesperiode…)?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord van schepen Watteeuw:

De fietsenparking biedt plaats aan 210 fietsen (206 gewone en 14 bakfietsen). De kostprijs voor de uitbating en de bewaking van deze fietsenstalling bedraagt ongeveer 250.000 euro op jaarbasis. De parking kent momenteel een bezetting van 10 tot 50%. De reden daarvoor is dubbel:

  • Veel mensen kennen de parking nog niet en gebruiken hem dus ook niet. Sinds februari worden de fietsen die buiten de parking staan van labels voorzien, waarop wordt aangegeven dat mensen hun fiets beter droog, veilig èn gratis kunnen stallen in de ondergrondse fietsenparking. De focus wordt vooral gelegd op de bioscoopbezoekers van de Sfinx. Verder zijn ook in de ruime omgeving borden geplaatst die melden dat fietsers de fietsenparking kunnen gebruiken. Een groot sandwichbord dat de ingang van de parking beter moet aanduiden is in de maak.
     
  • Het aantal fietsers dat zijn of haar fiets in het centrum van Gent langdurig parkeert is in de winter gering. Dat is ook te merken aan de bezetting van de gewone stallingen. Van zodra de eerste lentedagen Gentenaars en studenten naar de terrasjes van de Korenmarkt, Gras- en Korenlei zullen lokken, wordt verwacht dat de bezetting van deze parking zal stijgen. Dat was trouwens al te merken tijdens de Gentse Feesten, toen de fietsenparking ook al in gebruik was en elke dag vol zat.

Tijdens de koopjesdagen, op zaterdag en bijvoorbeeld naar aanleiding van de Nieuwjaarsreceptie is de bezetting groter dan op week- of zondagen. Vandaar ook de schommeling tussen 10 en 50% bezetting.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.