UiTPAS kansentarief KAA Gent

23 maart 2017

Dit voetbalseizoen werkte Stad Gent en KAA Gent voor het eerst samen inzake participatie via het UiTPAS-systeem. Voor mensen in armoede werden voor elke wedstrijd maximaal 50 tickets voorzien in drie verschillende tribunes, in totaal dus 150 tickets per wedstrijd. Op 12 maar ll. speelde KAA Gent de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League.

Meteen ook de laatste wedstrijd waarvoor UiTPAS-houders korting konden krijgen op hun ticket want wedstrijden in de Play-off competitie komen niet in aanmerking voor een korting met de UiTPAS.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Hoeveel tickets werden, per wedstrijd, aan het UiTPAS-kansentarief verkocht?
  • Hoe wordt de verkoop van tickets aan het UiTPAS-kansentarief geëvalueerd?
  • Zal de overeenkomst tussen Stad Gent en KAA Gent een vervolg kennen en behoort een mogelijke uitbreiding, bvb. voor Play-off en/of bekercompetities, desgevallend tot de mogelijkheden?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De overeenkomst tussen KAA Gent en de Stad Gent werd gesloten in oktober 2016. De communicatie gebeurde op 11 oktober 2016. Het aanbod was daarom geldig voor de laatste 9 thuiswedstrijden van de reguliere competitie 2016-17.

Wedstrijd Verkochte tickets aan UiTPAS kansentarief
Waasland-Beveren (06/11/16) 6
KV Kortrijk (27/11/16) 0 (meteen uitverkocht)
KV Oostende (11/12/2016) 74
RSC Anderlecht (22/12/16) 45

R Charleroi SC (20/01/17)

119
Club Brugge KV (29/01/17) 80
KAS Eupen (11/02/17) 36
R Excel Mouscron (26/02/17) 66
YR KV Mechelen (12/03/17) 39
Totaal 465


Hierbij valt op te merken dat de kaartenverkoop van de twee eerste wedstrijden op het moment van de communicatie reeds liep, waardoor het voor iedereen moeilijk was nog kaarten te kopen. Bekijken we de laatste 7 wedstrijden, dan zien we dat er gemiddeld 65 kaarten per wedstrijd via kansentarief werden verkocht.

Bovendien moet er rekening gehouden worden met de schaarste aan beschikbare tickets. In de tribunes 2, 3 en 4 zijn er elke wedstrijd in totaal slechts enkele honderden tickets beschikbaar in de vrije verkoop.

De verkoop van tickets voor thuiswedstrijden van KAA Gent tijdens de reguliere competitie van de Pro League kan positief geëvalueerd worden. Indien we de cijfers extrapoleren op een volledig seizoen (15 competitiewedstrijden + 1 galawedstrijd), dan zouden er aan het vastgestelde gemiddelde van 65 tickets per wedstrijd tijdens de competitie 1040 tickets aan kansentarief verkocht worden.

Met 465 verkochte tickets, waarvan trouwens 63 aangekocht door gebruikers die voor het eerst van hun Uitpas gebruik maakten, scoort dit aanbod goed in vergelijking met de cijfers die in andere sectoren worden geregistreerd. Via het zwemmen maakt sport hoe dan ook een goede beurt wat het gebruik van de Uitpas met kansentarief betreft.

De overeenkomst tussen KAA Gent en de Stad Gent loopt tot 31 december 2019 en wordt na afloop van het seizoen 2016-17 geëvalueerd.

Het Uitpastarief uitbreiden naar bekerwedstrijden is een zeer moeilijk gegeven. Bij bekerwedstrijden is er immers gedeelde recette waarbij de inkomsten verdeeld worden tussen beide clubs die de wedstrijd spelen en je weet voor aanvang van het voetbalseizoen niet vooraf tegen wie je zult uitkomen.

Het aankopen van tickets voor wedstrijden van KAA Gent tijdens de Play Offs is voor alle niet-seizoenskaarthouders bijzonder moeilijk. Het uitbreiden van het Uitpastarief naar deze wedstrijden zou voor Uitpashouders geen enkele garantie inhouden dat ze ook daadwerkelijk aan tickets zouden geraken. Er zijn er weinig beschikbaar en ze zijn meteen uitverkocht.

Bovendien maakt deze overeenkomst deel uit van een grotere samenwerking. Geen enkele Belgische Pro League-club doet vandaag zoveel maatschappelijke inspanningen als KAA Gent. Via de communitywerking van KAA Gent worden wedstrijden van KAA Gent toegankelijk gemaakt voor een veel grotere groep mensen dan enkel de Uitpashouders. Nieuwe onderhandelingen over het uitbreiden van het Uitpastarief zouden het evenwicht dat hierover werd bereikt tussen KAA Gent, de Stad Gent en vzw Voetbal in de stad opnieuw uit balans kunnen brengen.

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport