›› Home ›› Nieuws

Girlpower in het voetbal!

14 09 2017

Zoals je weet, ben ik de trotse meter van de AA Gent Ladies. Na een mooie bekeroverwinning zijn de Ladies heuse ambassadrices geworden van het vrouwenvoetbal. Ik wou daarom van de schepen van Sport weten of de stad een actief beleid zal voeren om het vrouwenvoetbal letterlijk en figuurlijk in het veld te zetten. Het antwoord was positief, samen met de KAA Gent Foundation zullen vanaf oktober in zes wijken voetbalprojecten opgezet worden voor vrouwen. 

De Gentenaar: Meer vrouwen willen voetballen en niet alle Gentse clubs zijn daarop voorzien. Daarom organiseren de stad en KAA Gent Foundation vanaf oktober in zes wijken voetbalprojecten voor vrouwen.

Meisje kunnen tot 14 jaar meevoetballen met jongens, maar het aanbod specifiek voor meisje is in Gent niet erg uitgebreid. Behalve KAA Gent Ladies heeft alleen ­Jago Sint-Amandsberg een jeugdploeg voor meisjes. En enkele HT Zwijnaarde, KSCE Mariakerke en KVE Drongen hebben, net als KAA Gent Ladies, een team voor volwassen dames.

Leeromgeving

Dat moet beter, antwoordde schepen van Sport Resul Tapmaz (SP.A) in de commissie Sport op een vraag van raadslid Stephanie ­D’hose (Open VLD) over de oprichting van de werkgroep meisjesvoetbal. “In samenwerking met KAA Gent Ladies starten we vanaf oktober met een voetbalproject voor vrouwen.”

Het project start met HT Zwijnaarde en Jago Sint-Amandsberg, twee clubs aangesloten bij Elk Talent Telt.

Om de twee weken worden initiatietrainingen georganiseerd voor meisjes tussen 7 en 16 jaar. “We willen eerst een aangename leeromgeving creëren waarin kinderen en ouders zich goed voelen”, zegt schepen Tapmaz. “Nadien wordt het trainingsritme opgedreven. Na een jaar moeten de clubs de meisjeswerking inbedden in de eigen werking. In de twee volgende seizoenen doen we telkens hetzelfde met twee andere clubs.”

KAA Gent Ladies

Tapmaz wil met dit project niet alleen meisjes steunen die willen voetballen, maar ook een taboe doorbreken. “Tot voor enkele jaren kregen veel meisjes die wilden voetballen van hun ouders te horen dat ze beter een andere sport konden zoeken. Dat moet anders. Clubs kunnen dan weer hun aanbod uitbreiden.”

Leuk voor de deelnemers: de trainingen worden gegeven in KAA Gent-outfit en met KAA Gent Ladies is overeengekomen dat de deelnemende meisjes samen naar een wedstrijd van de Ladies mogen gaan kijken. “KAA Gent Ladies zal de werking ook van nabij opvolgen”, zegt Tapmaz. Concrete doelstellingen zijn er niet, maar als alles goed gaat, wordt de voertaal bij de Red Flames misschien wel het Gents.