›› Home ›› Nieuws

Uitgevers blunderen over reisboek

27 februari 2013

In ‘Het grote Wereld Reisboek', een nieuw boek met zo'n 2.000 foto's uitgegeven door Lannoo en Roularta, staat een groot Gents stadsbeeld van de Gras- en Korenlei van... ruim 12 jaar geleden. De beide leien tjokvol geparkeerde auto's. De blunder leidde zowaar tot een vraag in de Gentse gemeenteraad. De uitgevers zijn zich van geen kwaad bewust.

Gemeenteraadslid Stephanie D'Hose (Open VLD) bracht tijdens het vragenuurtje het fotoboek onder de aandacht. ‘Het is een gloednieuw boek, vol met foto's van steden en plaatsen van over de hele wereld. Gent, Brussel en Antwerpen worden er besproken en we mogen trots zijn, want de grote foto is van Gent. Maar hij toont wel de Gras- en Korenlei alsof het nog een grote parking is. De andere steden staan er maar kleintjes op, maar het is toch jammer dat ze een oude foto gebruikten van onze stad', klonk het.

Burgemeester Termont betreurde de publicatie. ‘Maar als die uitgevers ons niets vragen, kunnen wij hen natuurlijk ook niet helpen. We hebben foto's beschikbaar, eind dit jaar komt er zelfs een gratis digitale beeldbank die iedereen kan raadplegen en waarvan iedereen kan downloaden. Deze foto is minstens twaalf jaar oud.'

Uitgeverij Lannoo is zich van geen kwaad bewust. ‘Ah, een twaalf jaar oude foto? Tja, wij verdelen het boek alleen maar, in opdracht van Roularta. Op de inhoud hebben wij niet toegezien', zegt uitgever Lieven Dufour.

Bij Roularta probeert men het geval nog met de mantel der liefde te bedekken. Het reisboek is eigenlijk een vertaling van een Duits boek waarvan de beelden gewoon werden overgenomen. Zonder veel controle op bestaande situaties. ‘Het boek wil een inspiratiebron zijn voor wereldreizen. En ondanks de verouderde foto heeft Gent wel zijn plaats als een must voor wie de wereld wil ontdekken. Wat het beeld heeft willen weergeven, is Gent als pittoreske stad, waar Leie en Schelde samenvloeien', reageert Roularta in een mail. Dat die samenvloeiing dan beter kan geïllustreerd worden met een foto aan de Sint-Baafsabdij, laten we hier dan maar terzijde.

Op de opmerking of de andere 2.000 foto's nog kloppen met de bestaande situatie, krijgen we officieel geen antwoord.

Het grote Wereld Reisboek ligt sinds kort in de boekhandel en kost 29,99 euro.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.