›› Home ›› Nieuws

Geen plaats voor vrouwonvriendelijke uitspraken in de sportwereld

8 08 2021

Ik begrijp en steun de Belgian Cats in hun vraag naar ontslag na de volstrekt onaanvaardbare uitspraken van Sporza-commentator Eddy Demarez. Dat hij zich er niet van bewust was dat zijn uitspraken uitgezonden werden, doet er niet toe. Deze opmerkingen, die de Belgian Cats na een wereldprestatie waar heel het land hen voor toejuicht moesten aanhoren, hebben geen plaats bij de openbare omroep. Niet op het scherm, en ook niet erachter.

Professioneel en respectvol gedrag is meer dan een slogan voor de bühne. Het is een werkethiek die overal uitgedragen moet worden. Zowel de vrouwelijke collega’s van Demarez, vrouwelijke sportjournalisten of sportvrouwen werden slachtoffer van deze uitspraken. Zij zijn het mikpunt van spot, gewoon omdat ze vrouw zijn in een mannenwereld. Dit gedrag moet door de openbare omroep sterk aangepakt worden en ook intern moet de machocultuur waarbij dit door collega’s ongestraft passeert aangepakt worden. 

 

Ik roep VRT en Sporza dan ook op om in te gaan op het voorstel van de Belgian Cats tot nog meer samenwerking, en de opstart van een project tot een mentaliteitswijziging rond gelijkheid en discriminatie binnen de sport. Ook sluit ik mij aan bij de vraag van de Belgian Cats aan alle betrokken overheden om een stand van zaken rond discriminatie in de sport in kaart te brengen. Dit kan een start zijn om de problematiek krachtdadig aan te pakken. 

 

De VRT bewees eerder al goede intenties te hebben in het promoten van vrouwensport, en het aanpakken van de stigma’s errond. De Belgian Cats, hun collega’s in andere sportdisciplines en vrouwelijke journalistes hebben te hard gewerkt om discriminerende taal op de werkvloer te aanvaarden. Onze samenleving is te ver gekomen om dit te laten passeren. Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen overstijgt de basketbalsport, het gaat ons allemaal aan.