›› Home ›› Nieuws

We werken aan BelgiŽ

2 juli 2021

In de Senaat werd vandaag een bicamerale commissie opgericht om de staatsstructuur te evalueren. Veertien leden van de Kamer en veertien leden van de Senaat zoeken samen naar de pijnpunten tussen de regio’s en het nationale niveau, en reiken mogelijke oplossingen aan. Ik heb de vergadering afgetrapt met een duidelijke speech die je via deze link kan herbekijken!

Onder het voorzitterschap van Eliane Tillieux en mezelf, zal de commissie alle staatshervormingen sinds 1970 evalueren, en een objectief onderzoek voeren om de bevoegdheidsverdeling, de werking van de instellingen en de samenwerking tussen de federale en regionale overheden efficiënter en effectiever te maken. Het is niet de bedoeling politieke onderhandelingen over een zevende staatshervorming op te starten, maar wel om suggesties te doen voor beter werkende structuren.

De evaluatie van de Belgische bevoegdheidsverdelingen is een belangrijke stap om de parlementaire dialoog over onze instellingen op te starten. Ons land zit complex ineen, en elke oefening om de werking van onze instellingen te vereenvoudigen of te moderniseren zal aan alle geledingen van ons land raken. Ik ben daarom blij dat alle parlementen hun ervaringen, ideeën en suggesties kunnen delen in deze commissie. Dat moet in een sfeer van samenwerking en wederzijds respect gebeuren. Niemand wil een herhaling van de zesde staatshervorming die ons land 541 dagen lang lam heeft gelegd. Een goede voorbereiding wordt cruciaal om overeenstemming te vinden tussen de gemeenschappen, de gewesten en het federale niveau. De basis daarvan kunnen we leggen in deze commissie!

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.