›› Home ›› Nieuws

Gentse Opera krijgt 67,3 miljoen voor grondige opknapbeurt

13 november 2020

Goed nieuws voor Gent! Ik heb hard gevochten tijdens de regeringsonderhandelingen om budget vrij te maken voor een grondige opknapbeurt van onze Opera, en de Vlaamse regering maakt daar nu werk van. Het indrukwekkende gebouw uit 1840 is al jaren toe aan renovatie.

Samen met stad Gent wordt het project nu opgestart. Het wordt een complexe uitdaging: het neoclassicistische meesterwerk van de Gentse architect Lodewijk Roelandt heeft een rijk en artistiek waardevol interieur. De renovatie moet erg nauwgezet worden gepland en uitgevoerd, met respect voor de historische inrichting en decoratie. 

Eind vorig jaar werd al een ontwerp door een Brits architectenbureau voorgesteld. De Opera wordt architecturaal aangepakt en krijgt een open gevoel met meer ruimte en licht, en middenin het blok komt een publiek binnentuintje. 

Een groot deel van het gebouw is vandaag ongebruikt, maar daar komt verandering in. De orkestbak wordt vergroot, de toneeltoren verhoogd en er komt een nieuw atrium. In een nieuw torengebouw komt een bijkomende zaal en een repetitieruimte. In een tweede, kleinere zaal kunnen voorstellingen opgevoerd worden met een uitzicht over de stad. Op die manier maken we van de Gentse Opera een ontmoetingsplek voor alle Gentenaars en culturele organisaties. 

We moeten nog even geduld hebben om de gerenoveerde Opera te bezoeken, de renovatie wordt gespreid over twee bestuursperiodes. In 2021 zal een ontwerpteam starten aan de ontwerpstudie. In 2024 kunnen dan de werken starten in de hoop dat de nieuwe Opera in 2028 kan worden ingehuldigd.

Een mooie samenwerking tussen Vlaanderen en Gent, ik ben verheugd dat na jarenlang aan de kar te trekken er beweging in het dossier komt!

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.