›› Home ›› Nieuws

Kent u de jongste voorzitter van de Senaat ooit al?

5 oktober 2020

Kent u de jongste voorzitter van de Senaat ooit al? Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar deze positie werd vandaag officieel aan mij aangeboden. En ik heb er volmondig ja op gezegd!


De Senaat is sinds 1831 een van de twee kamers van België. Net als de Senaat in de Verenigde Staten, is dit het parlement waarin de deelstaten vertegenwoordigd worden. De andere kamer is de bekendere Kamer van volksvertegenwoordigers.

Na de verschillende staatshervormingen in ons land werden de bevoegdheden van die Senaat stevig ingeperkt. Veel partijen zien slechts een beperkte of andere rol voor de Senaat in de toekomst, of zelfs helemaal geen rol. Het is dan ook nodig dat de Senaat zich -in afwachting van het openstellen van de grondwet op dit punt- voorbereidt op een hervorming.

Als voorzitter zal ik de volgende jaren de Senaat begeleiden in de komende staatshervorming, en mee denken over de toekomst van de Senaat. Als adjunct-kabinetschef Cultuur van Sven Gatz heb ik veel ervaring met staatshervormingen, in die zin dat ik hard heb gewerkt aan de succesvolle afslanking van de provincies. Ik weet dus heel goed wat het betekent om organisaties te heroriënteren en hoe om te gaan met het personeel. Zolang de Senaat nog bestaat wil ik er evenwel een dynamisch, modern en transparant huis van maken.
 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.