›› Home ›› Nieuws

Wordt populaire maar illegale zwemplek een jachthaven?

18 juli 2020

Er zijn plannen voor een jachthaven in het Houtdok. “Daar is heel veel vraag naar”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). Of er ooit legaal zal kunnen worden gezwommen, is afwachten.

“De intentie is (een deel van) het wateroppervlak van het Houtdok in concessie te geven om te ontwikkelen.

tot jachthaven, onder andere voor schepen met een staande mast. Hier is heel veel vraag naar. Er zal worden onderzocht in hoeverre dit verenigbaar is met (sportief) zwemmen.”

Dat zegt Lydia Peeters (Open VLD). De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken kreeg deze maand vragen van twee parlementariërs, Vincent Van Peteghem (CD&V) en Stephanie D'Hose (Open VLD).

Bij warm weer wordt massaal gezwommen in het Houtdok, maar dat is verboden. Minister Peeters zegt nu toch te onderzoeken of zwemmen kan, in combinatie met een jachthaven. De vraag is vooral of het water van het Houtdok proper genoeg kan zijn om er veilig in te zwemmen.

Ook andere locaties kunnen mogelijk als zwemzone worden ingericht, geeft Peeters aan: een zone bij de sluis van Gentbrugge en de Lieve bij het Gravensteen. Maar daar zou het water eerst plaatselijk moeten kunnen worden gezuiverd, wat niet evident is.

Het plan voor een jachthaven in het Houtdok kreeg vrijdag meteen tegenkanting. Yaku, een vzw die ijvert voor meer openbare zwemplekken, zegt dat “een jachthaven in het Houtdok veel van de gemaakte kwaliteit zal verwoesten”. CD&V'er Van Peteghem suggereert ook andere locaties te zoeken voor een jachthaven.

Bron: Het Nieuwsblad

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.