›› Home ›› Nieuws

Wetsvoorstel ter verbetering van de toestand van de werknemers in de culturele sector goedgekeurd!

10 juli 2020

In de Kamer werd vannacht een wetsvoorstel aangenomen ter verbetering van de toestand van de werknemers in de culturele sector. Tot eind 2020 krijgen artiesten en technici zo soepeler toegang tot het werkloosheidsstelsel.

Over dit wetsvoorstel was eerder wat te doen omdat onder meer de Open VLD er voorstander van was om, alvorens dit te stemmen, het advies te vragen van de Raad van State. Dit om na te gaan of de tekst juridisch sluitend is. Op enkele technische opmerkingen na heeft de Raad van State evenwel geen bezwaar geuit over de regeling.

Om de zwaar getroffen cultuur- en evenementensector te steunen, kunnen kunstenaars en technici die in 2019 tien artistieke prestaties of twintig gepresteerde werkdagen (waarop sociale bijdragen werden betaald) aantonen, toegang krijgen tot werkloosheid tot het einde van het jaar. 

Artiesten zijn het gewoon te flexwerken, en bij te klussen om de eindjes aan elkaar te knopen. De omstandigheden zijn door Covid-19 echter zo extreem, dat dit niet meer voor iedereen lukt. Daarom is dit een goede maatregel. Samen met het Vlaamse noodfonds hebben de verschillende beleidsniveaus goede inspanningen gedaan om deze hard getroffen sector te onderstutten.
Kunstenaars moeten nu op ons kunnen rekenen, zodat we later ook op hen kunnen rekenen. Voor dat goede boek, voor dat schitterende concert, voor die fenomenale voorstelling. 
Nu tijd voor het werk op lange termijn. Daarom dien ik morgen in de Senaat ook een verzoek tot informatieverslag over het statuut van de kunstenaar in.

Voor meer informatie over het wetsvoorstel kan u op deze link terecht.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.