›› Home ›› Nieuws

World Choir Games komen naar Gent

22 juni 2018

Een dossier waar ik in het kader van mijn job bij de minister van Cultuur Sven Gatz aan mocht meewerken: het binnenhalen van de World Choir Games voor Gent en Antwerpen. Zo trots als een hond met twee staarten ben ik! Zie het artikel op de website van Radio 2 voor meer uitleg.

De World Choir Games zijn zowat de "olympische spelen voor koren". En dat internationaal topevenement zou zowat 21 miljoen euro kunnen opbrengen. Ook op lange termijn kan zo'n internationaal evenement opbrengen, omdat een pak mensen Gent, Antwerpen en dus ook Vlaanderen leert kennen. Het is 'EventFlanders' dat de Choir Games naar hier kon halen. Bedoeling van die gespecialiseerde cel is jacht maken op zulke evenementen, en tegelijk Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tillen.

Met 500 koren die meedoen aan de World Choir Games, zullen alles samen zowat 30.000 mensen naar Vlaanderen afzakken. Zoveel verschillende locaties om al die koren te laten optreden heeft één Vlaamse stad niet. Daarom zijn Gent en Antwerpen samen gaststeden. Gents gemeenteraadslid Stephanie D'Hose heeft er een beetje hààr dossier van gemaakt, vooral dan in haar functie van adjunct-kabinetschef bij cultuurminister Sven Gatz. 

In Gent wordt gedacht aan het gebouw van de Vlaamse Opera aan de Kouter, of de Minardschouwburg. Maar het zal een organisatiecomité zijn dat alle locaties zal onderzoeken en vastleggen. Zelf zal de stad niet moeten meebetalen aan de organisatie van de wedstrijd. Wel politie-activiteiten in de rand of logistieke steun zal van de stad Gent moeten komen. 

Op termijn zal de stad die kosten ook kunnen terugwinnen, als nog maar een deel van die 30.000 bezoekers nog eens als toerist terugkomt, zegt D'Hose nog. 

De World Choir Games ziet Vlaanderen als de opportuniteit om de 1000 Vlaamse koren, met in totaal zowat 32.000 mensen, naar een hoger niveau te tillen. Het wordt ook de start van een Vlaams korenbeleid, nu Vlaanderen die bevoegdheid van de provincies vanaf 2020 definitief overneemt, zo luidt het nog. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.