›› Home ›› Vragen-en-tussenkomsten ›› Thema

Baby's en peuters op museumbezoek

22 februari 2016

In het kader van de achtste editie van Krokuskriebels boden drie musea dit jaar ook voor het eerst activiteiten aan voor 0- tot 4-jarigen en hun ouders. In het Gentse Museum voor Schone Kunsten gebeurde dit onder de naam De Proeftuin. Dit initiatief bleek een schot in de roos.

Het werd zeer positief onthaald bij de kleintjes en hun ouders en kreeg ook goede kritieken in de pers. Lovende woorden dus, maar bij wijze van evaluatie zou ik graag wel één aandachtspunt willen meegeven, nl. de openingsuren. Die waren vastgelegd van 10u tot 12u en van 14u tot 16u. Daarom bleek een bezoekje inplannen aan het MSK met kleine peutertjes, nochtans de doelgroep van het evenement, toch niet altijd evident (denk aan vroeg middagmaal en aansluitend middagdutje).

  • Zal dit succesvol initiatief de komende jaren worden verdergezet?
  • Wordt een uitbreiding naar andere musea overwogen?
  • Kan bekeken worden of de openingsuren waar mogelijk beter kunnen worden afgestemd op de doelgroep?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Antwoord op vraag 1

Het MSK was alvast blij verrast met de grote interesse in het kinderaanbod. Het was de eerste maal dat ze iets organiseren voor de doelgroep voor 0 tot 4 jaar. De positieve reacties maken ook duidelijk dat we hiermee een reële behoefte invullen. Dit was ook voor ons echter vooral een eerste test-case rond hoe we het museum kunnen openstellen voor de allerkleinsten. We evalueren momenteel het verloop van de week – tijdens de hele week waren er immers verschillende activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen - om na te gaan of/hoe dit aanbod in de toekomst herhaald kan worden.


Antwoord op vraag 2

Dit aanbod was een initiatief van het MSK. De ervaringen zullen gedeeld worden met de andere musea van beide AGB’s. Ook de andere musea hebben vandaag al een uitgebreid educatief aanbod voor kleuters en kinderen. In het MIAT bijvoorbeeld hebben ze een permanent aanbod voor kinderen vanaf 3jaar. Zij hebben hierin eigenlijk al een pioniersrol vervuld.  Ook de andere musea organiseerden activiteiten tijdens de Krokusvakantie.  Specifiek voor de doelgroep 0 tot 4jaar was dit letterlijk en figuurlijk een ‘proeftuin’.  Voor elk museum kan dan bekeken worden of en hoe dergelijke initiatieven kunnen opgenomen worden in het aanbod. Het is nog iets te vroeg om te kunnen zeggen dat dit zeker zal herhaald worden.


Antwoord op vraag 3

Tijdens de activiteiten ontving het MSK geen negatieve feedback omtrent de openingsuren. Het initiatief werd ook ondersteund door de Gezinsbod, die ons zeker had gewezen op mogelijke problemen hierrond. Dat neemt echter niet weg dat we kunnen nadenken over een nog meer gepersonaliseerd aanbod voor deze doelgroep. We nemen de opmerking zeker mee.

Annelies Storms
Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen