›› Home ›› Gent

Borstbeeld Karel van de Woestijne

1 september 2020

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van zijn overlijden werd op 25.09.1954 een borstbeeld van Karel van de Woestijne onthuld in het Zuidpark. Het beeld kwam er op initiatief van burgemeester Emiel Claeys en werd vervaardigd door Jozef Cantré.

In 1989 verdween het beeld en het  is nog steeds niet vervangen door een nieuwe bronzen kopie. Het Herdenkingscomité Karel van de Woestijne beschikt over een mal met borstbeeld en zou graag een replica plaatsen aan het Zuidpark.

Ik vroeg schepen Storms daarom of dit overwogen kon worden.

Het antwoord dat ik van de schepen mocht ontvangen luidde als volgt:

Beste Mevrouw D’Hose,

In 1954 werd er inderdaad een borstbeeld onthuld in het Zuidpark van Karel van de Woestijne dat enige tijd later verdween. De mal van het beeld is nog beschikbaar maar een nieuw beeld laten gieten en plaatsen kost veel geld: een snelle schatting leert ons dat het minstens 25.000 euro zou kosten om een nieuw beeld te laten gieten en plaatsen.
In 2009 onthulde schepen Lieven De Caluwé (toenmalig schepen van Cultuur) – naar aanleiding van de 80ste verjaardag van het overlijden van Karel van de Woestijne – een replica van het borstbeeld aan de Villa La Frondaie, de laatste door Karel bewoonde woning in Zwijnaarde. Het borstbeeld is van de hand van de Gentse beeldhouwer Jozef Cantré (1890-1957). Het dateert uit 1935, maar werd opnieuw in brons gegoten. Het kleine monument kwam tot stand door subsidies van de stad Gent en Oost-Vlaanderen. Aangezien er al een replica bestaat van het beeld én deze replica een nieuwe standplaats kreeg aan de laatste woning van Karel van de Woestijne lijkt het ons overbodig om nog een replica te plaatsen in het Zuidpark.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.