›› Home ›› Gent

Boom zoekt grond

24 augustus 2020

Tijdens het vragenuur van december 2019 vroeg ik schepen Astrid De Bruycker naar een eventuele uitrol in Gent van het Mechels project ‘Boom zoekt grond’.

De schepen was hier enthousiast over en antwoordde dat zij hier samen met de Groendienst werk ging van maken.

Ik vroeg de schepen naar een stand van zaken en wanneer het project ook in onze stad kan worden opgezet.

Het antwoord van de schepen luidde als volgt:

Geachte raadslid,

In antwoord op uw vragen kan ik u het volgende meegeven:

Uw voorstel ‘Boom zoekt grond’ blijven we onverminderd een heel goed idee vinden. Nadat de Groendienst zich na uw oorspronkelijke vraag verder geïnformeerd heeft, bleek dat de Provincie Oost-Vlaanderen vorig jaar al een (soortgelijke) succesvolle groepsaankoop van plantgoed georganiseerd heeft. De Provincie laat nu bovendien weten dat ze die deze winter zal herhalen. De Provincie richtte zich in het bijzonder op landbouwers, om bijv. kleine landschapselementen zoals houtkanten aan te planten. Omdat we liever efficiënt samenwerken dan elkaar te beconcurreren met gelijkaardige initiatieven, willen we er graag voor kiezen de handen in elkaar te slaan en Gentenaars toe te leiden naar dit initiatief en het mee te promoten. We voeren gesprekken met de Provincie om na te gaan of de groepsaankoop dit jaar kan uitgebreid worden naar particulieren. Men zal de communicatie in het late najaar opstarten, de groepsaankoop zelf is voorzien voor het voorjaar 2021.
Indien samenwerking met de Provincie niet mogelijk zou blijken zal de Stad zelf een groepsaankoop organiseren in het winterseizoen 2021-’21. Door de coronamaatregelen hebben we dit jaar immers niet zelf kunnen opnemen.
Ook Natuurpunt biedt groepsaankopen aan, die we graag mee onder de aandacht brengen. Door dit soort samenwerkingen kunnen we samen efficiënt voluit de kaart trekken voor meer Gentse bomen.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.