›› Home ›› Gent

Beschadiging De Maagd

23 november 2017

Via de pers vernamen we dat tijdens een nieuwe onderhoudsbeurt van de ‘klokkenstoel’, na de vegen in 2015, nu ook de handtekening van Borremans eraan moest geloven. Het stadsbestuur zou inmiddels haar excuses hebben aangeboden aan de kunstenaar.

Concreet heb ik volgende vragen:

  • Hoe is dit nieuwe incident kunnen gebeuren?
  • Werd de gespecialiseerde firma die werd ingeschakeld voor het onderhoud van de klokkenstoel de nodige informatie over het kunstwerk ter beschikking gesteld? Zo ja, welke?
  • Wat was de reactie van de kunstenaar en zal een initiatief genomen worden het werk opnieuw te ondertekenen?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Op de klokkenstoel was een groenaanslag zichtbaar. Deze werd door een externe firma verwijderd met een stoom/waterstraal, waarvan ook een waterafstotende film (hydrofuge) werd aangebracht om nieuwe groenaanslag te beperken alsook een nieuwe anti-graffitilaag. Hierbij werd er bijzondere zorg voor gedragen om  het schilderij te bescheremn tegen de reiniging en tegen de aangebrachte producten. Daartoe werd het schilderij tijdelijk beschermd met een folie.

De gespecialiseerde firma werd gewezen op de nodige bescherming van het kunstwerk, hier werd gedurende de uitvoering mee op toegezien. Bij het doorgeven van de opdracht waren we ons niet bewust van de handtekening die op de binnenkant van de structuur stond, en werd deze dan ook niet expliciet vermeld. Bij uitvoering van de reinigingswerken is de handtekening ook niet opgevallen/gerapporteerd door de uitvoerende firma.

Met de heer Michaël Borremans is afgesproken dat de signatuur ten gepaste tijde zal herplaatst worden.

Annelies Storms
Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.