›› Home ›› Gent

Ontlenen boeken in Mobiel Dienstencentrum

23 november 2015

In het Mobiel Dienstencentrum (‘Mobi’) van de stad kan ook een beroep gedaan worden op de dienstverlening van de Bibliotheek voor het ontlenen van boeken. Het is echter zo dat de boeken steeds terug moeten teruggebracht worden naar het Mobiel Dienstencentrum zelf en dat deze niet mogen teruggebracht worden naar Hoofdbibliotheek Zuid, of naar een ander filiaal.

Nochtans kan dit voor de ontlener in sommige gevallen wel een meer optimale oplossing zijn om zijn of haar boeken tijdig teruggebracht te krijgen. Uiteindelijk fungeert het Mobiel Dienstencentrum in deze gewoon als een doorgeefluik en zullen de boeken in kwestie toch steeds terug moeten keren naar de Bibliotheek.

  • Wat is de reden waarom ontleende boeken bij het Mobiel Dienstencentrum steeds naar daar moeten worden teruggebracht?
  • Bent u bereid te laten onderzoeken of deze aanpak kan versoepeld worden zodat de boeken ook kunnen teruggebracht worden naar Hoofdbibliotheek Zuid, of naar andere filialen?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Wat is de reden waarom ontleende boeken bij het Mobiel Dienstencentrum steeds naar daar moeten worden teruggebracht?

Alle materialen van de bibliotheek hebben een uniek plaats kenmerk dat een exemplaar verbindt met een specifieke locatie. Dat systeem werkt momenteel met barcodes. Op dit ogenblik is uitwisseling tussen mobiel bibliotheekpunt, filialen en hoofdbibliotheek nog niet mogelijk.


Bent u bereid te laten onderzoeken of deze aanpak kan versoepeld worden zodat de boeken ook kunnen teruggebracht worden naar Hoofdbibliotheek Zuid, of naar andere filialen?

Ik ben niet alleen bereid dat te onderzoeken, maar kan u vertellen dat de oplossing momenteel al in de maak is. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen om heel de bibliotheek collectie niet langer te kenmerken met barcodes, maar met RFID-tags.

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Dit is een soort van kleine chip die informatie kan opslaan en die kan worden uitgelezen via ‘Near Field Communicatie’. Dit zal de behandeling van bibliotheek materialen een stuk makkelijker maken.

Het is voorzien dat volledige uitwisseling binnen het netwerk van bibliotheekvoorzieningen in Gent mogelijk wordt vanaf de opening van De Krook. Op dat moment schakelt het hele netwerk over op een registratiesysteem op basis van RFID, waarbij ook logistieke oplossingen voorzien worden om deze uitwisseling te realiseren. Vanaf dat moment zal het mogelijk zijn om materialen uit te lenen in een bepaalde locatie en ze op een andere locatie terug te brengen.

Dit zal inderdaad een significante verbetering van onze dienstverlening zijn.

Annelies Storms
Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.