›› Home ›› Gent

Verplicht chippen van katten

17 november 2015

Eerder deze maand kondigde de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn aan dat in de toekomst alle nieuwe katten in Vlaanderen een chip ingeplant zullen moeten krijgen. Hierdoor kunnen verloren katten sneller herenigd worden met hun baasje, maar het is ook een manier om de zwerfkattenpopulatie onder controle te krijgen. Eind volgend jaar zou ook een databank van alle geregistreerde katten operationeel moeten zijn.

De kosten van het chippen zou ten laste komen van de eigenaar. De kosten voor een consultatie bij de dierenarts en de inplanting van een chip kan oplopen tot 100 euro.

Grote steden zoals Gent kennen natuurlijk echter ook een grote populatie zwerfkatten, waar er geen eigenaar is die deze kost op zich neemt.

Graag zou ik willen vragen na te gaan wie de kost van het chippen zal moeten dragen wanneer een dierenasiel of een opvanginitiatief nieuwgeboren kittens moet opvangen?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

In oktober lanceerde minister Weyts zijn maatregel om in de eerste plaats de zwerfkattenpopulatie onder controle te krijgen. Concreet wil hij dat ‘alle’ katten een chip ingeplant krijgen en worden geregistreerd in een centrale databank. Het nieuwe systeem zou geleidelijk worden uitgerold: alleen nieuwgeboren katten moeten gechipt worden. Dit voorstel moet nog omgezet worden in wetgeving.

Dit voorstelt ligt in de lijn van het huidige beleid rond katten chippen, uitgezet door voormalig minister Onkelinckx. Op dit moment moeten alle katten, zowel uit asielen als van kwekers en particulieren gechipt en geregistreerd worden vooraleer ze van eigenaar veranderen.

Voor de dierenasielen verandert er dus niets. Sinds 2012 moeten alle katten in Belgische asielen wettelijk gesteriliseerd, geïdentificeerd (door chip) en geregistreerd (chip in databank) worden, voor ze geadopteerd kunnen worden. De kost van het chippen wordt, net zoals de sterilisatiekost, gedeeltelijk doorgerekend naar de potentiële adoptieouders. Via deze weg kan een asiel of opvangcentrum een deel van de gemaakte kosten recupereren.

Sinds 2014 moeten ook kwekers en particulieren alle katten vóór ze verkocht of weggegeven worden, laten steriliseren, identificeren en registreren.

Met het voorstel van minister Weyts moeten nu dus ook de nieuwgeboren katten, die NIET verkocht of weggegeven worden, gechipt worden.

Verder kan ik meegeven dat een gemiddelde consultatiekost bij een dierenarts voor de inplanting en registratie van een chip 65€ kan bedragen in plaats van 100€.

Op dit moment is er nog geen centrale databank voor katten. Daardoor werken alle asielen met hun eigen databank waarop de katten geregistreerd staan. Minister Weyts geeft nu te kennen dat hij tegen eind 2016 wel een centrale databank wil hebben. Op die manier geraken gechipte katten alvast terug bij hun eigenaar.

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.