›› Home ›› Gent

Romain Deconinckplein

19 oktober 2015

Zoals we het circulatieplan nu kennen zal de buurt rond de Minardschouwburg in aparte zone komen te liggen, die als voetgangersgebied is ingekleurd, en zal voor de schouwburg zelf een pleintje ontstaan. Op 7 december vieren we de 100ste verjaardag van de geboortedag van Romain Deconinck, enkele jaren geleden door de lezers van de krant De Gentenaar nog uitgeroepen tot Gentenaar van de eeuw.

Vijftig jaar lang was Romain thuis in de Minardschouwburg, de Minard was zijn leven, zijn passie.

Concreet zou ik dan ook willen vragen of u bereid bent de mogelijkheid te laten onderzoeken om, als eerbetoon aan één van de grootste boegbeelden van het Gentse Volkstheater, het pleintje dat zal ontstaan naar Romain Deconinck te vernoemen.

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Eerst en vooral spreekt het voor zich dat Romain Deconinck een plaatsnaam verdient in onze stad.

Zoals u weet, moeten wij daarbij steeds gelijkluidendheid voorkomen. Er bestaat een Frans De Coninckstraat in Ledeberg. Wanneer mensen in paniek de spoeddiensten bellen, dan durven zij de voornaam al eens laten vallen en enkel over - in dit geval - de “Deconinckstraat” spreken. Door een plein naar Romain Deconinck te vernoemen zouden wij alvast dit probleem vermijden.

Een andere beleidsrichtlijn die wij hanteren is dat wij geen straatnaamwijzigingen doorvoeren, tenzij niemand van adres hoeft te veranderen of daar hinder van ondervindt.

Toen wij recent het Nicolaas de Liemaeckereplein omdoopten tot het ‘Jan Hoetplein’ diende enkel het SMAK haar adres te wijzigen. Het spreekt voor zich dat de verantwoordelijken van het SMAK dit een uitstekend idee vonden.

De plek waar u naar verwijst heeft wel degelijk een aantal adressen: Walpoortstraat 13, 17 en 17B. Walpoort 13 is Café Romain, Walpoort 17 is café Marimain en 17B is bewoond.

De administratie van de Minardschouwburg heeft als adres Korianderstraat 13. Voor hen wijzigt niets, enkel dienen zij in hun kennisgevingen te wijzen op het feit dat de publieksingang (nu Walpoortstraat 15) zal wijzigen van naam.

Ik zal uw voorstel voorleggen aan het College. Bij consensus over het principe om het toekomstige plein naar Romain Deconinck te vernoemen zal ik de uitbaters en bewoners vragen of zij bereid zijn hun adres aan te passen. Als ze bereid zijn zal ik de procedure voor naamgeving laten opstarten zodra dat kan.

Daniël Termont
Burgemeester

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.