›› Home ›› Opinie

Samen werken aan een propere stad

10 juli 2016

Gent en sluikstorten: het blijft, net als in veel andere steden, een hardnekkig probleem. Toch zien we de eerste tekenen van beterschap. De hoeveelheid sluikstort in Gent lag vorig jaar met zo’n 553 ton op het laagste peil over de afgelopen vier jaar. Maar de strijd is nog lang niet gestreden.

Om de strijd met zwerfvuil en sluikstort aan te gaan, werd vorig jaar het actieplan ‘Meer geel op straat’ goedgekeurd. Het actieplan wil meer flexibiliteit inbouwen in de aanpak van IVAGO om de stad proper te maken door meer aanwezig te zijn op het terrein en korter op de bal te spelen.

Toch bleek, ondanks alle inspanningen op het terrein, één zonnig weekend in mei al voldoende om de parken in onze stad te herschapen tot één groot stort vol rondslingerend afval en uitpuilende afvalkorven met stapels zakken errond. De hoeveelheid afval was enorm, vooral bij de barbecueplekken zoals in het Rozebroekenpark en Keizerpark.

Het is duidelijk: het terugdringen van zwerfvuil en sluikstort in onze stad vergt een blijvende aanpak op vele terreinen. Zowel preventief, curatief als repressief. We moeten mensen blijven bewustmaken van hun asociaal gedrag. Kort op de bal spelen: zwerfvuil en sluikstort opruimen, want afval trekt afval aan en de sanctionerende acties verder versterken om straffeloosheid te voorkomen.

Laat ons vooral samen werken aan een propere stad!

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.